[Afbeelding bedrijfslogo] 

Start Omhoog

Advies

     Richard van Kempen

 

 

Start
Omhoog

Van vogelhuisje tot boerderij, van tuinhuis tot villa, welk idee u ook heeft, wij zijn uw partner in riet.

Wij proberen u altijd zo snel mogelijk van dienst te zijn, door adviezen en/of prijsopgaven te doen.

 

Via de website van de vakfederatie zijn heel wat adviezen en richtlijnen te vinden. Wilt u liever niet zelf door alle informatie heen lopen, of heeft u misschien een talenknobbel die uw techniek in de weg zit? Wij zorgen dat uw situatie wordt getoetst aan de eisen. Wanneer u contact met ons opneemt, kunnen wij het kaf van het koren scheiden en u van informatie voorzien voor uw situatie.

 

Basisregels:

Alvorens er ergens isolatie onder een rieten dak komt:

 

LAAT U GOED INFORMEREN.

Door isoleren kan er namelijk een "condensatiepunt" in het dak ontstaan, waardoor het rieten dak van binnenuit wegrot. Na het isoleren kan een dak dan binnen een paar jaar op zijn. De besparing door minder energieverbruik is natuurlijk goed voor het milieu en de portemonnee, maar zal niet opwegen tegen de kostenpost voor een nieuw rieten dak. Een paar euro folie had dit allemaal kunnen besparen. Internet staat bol van de goede raad, al dan niet gegrond, maar ik geef hierbij aan dat een telefoontje met een ervaren vakman u meer zekerheid zal bieden.

 

De levensduur:

Heel simpel gezegd, hoe steiler het dak, hoe langer het meegaat en des te minder kans op lekkage. 

Als voorbeeld, kan het bijvoorbeeld zo zijn, dat het flauwe hoedje op een molen al een paar keer vervangen is, terwijl de steile kanten van het lijf van de molen nog steeds niet aan vervanging toe zijn. Veel molens hebben al helemaal geen riet meer op de bovenkant, omdat het te vlak is.

Het is aan de plaatselijke situatie, i.v.m. details e.d., welke mogelijkheden er zijn. Houdt voor het hoofddak ca 40 tot 45 graden aan. Liefst steiler.

 

Mos en algen tasten het dak aan.

Hier en daar een klein bolletje zal niet erg zijn, maar dikke plakkaten verminderen de levensduur van het riet zeer drastisch. Evenals een afsluitende laag alg. Het riet wordt niet meer droog en water dringt dieper in het pakket. Hierdoor gaat het rottingsproces sneller en ontstaat een voedingsbodem voor nog meer mos, algen en zelfs moerasplanten of opkomende bomen. Een vicieuze cirkel.
(zie foto hieronder)

Wij kunnen voor u het mos en de algen verwijderen, waarbij (afhankelijk van de staat van het riet) uw dak er weer goed onderhouden onder vandaan komt. Dit zal in de meeste gevallen handmatig moeten gebeuren. Wij doen dit door het mos weg te halen en het dak weer na te kloppen en schoon te vegen. Na het "afkrabben" van het mos, kan het riet worden behandeld met een biologisch product. Dit houdt het mos voor langere periode weg. Na een aantal jaar zal er waarschijnlijk weer mos terug gaan groeien. Wanneer er een groene waas op het dak komt, zal het inspuiten volstaan, en hoeft er niet eerst weer handmatig mos verwijderd te worden. Door dit goed in de gaten te houden, of met ons een inspectieovereenkomst te sluiten, beperkt u de kosten behoorlijk.

Bomen geven mijn dak beschutting.

Meestal zijn hoge bomen rond het rieten dak ook niet goed voor de levensduur. De dakvlakken onder de bomen worden niet zo snel meer droog, waardoor een situatie als bij mos ontstaat. De vallende bladeren en takken dragen tevens bij tot een snellere veroudering. Wanneer een boom te dicht op het dak staat, kunnen de takken bij harde wind, hele stroken uit het rietpakket slijten. Windbeschutting is alleen bij extreme wind een voordeel. Verder is het beter, wanneer de zon en de wind het dak goed afdrogen.


In de loop van de tijd, zullen we hier waarschijnlijk nog wel enige tips en weetjes plaatsen. We willen het echter niet te veel uitbreiden. Een berg informatie heeft nog al eens een negatief effect, en over het algemeen is een adviesgesprek een veel prettigere manier om inzicht te krijgen in het hoe en wat van het rieten dak. Mocht u, hier prijs op stellen of verder nog iets willen weten, neemt u dan contact met ons op. Zoals gezegd, zorgen wij dan voor een passend advies.

 Inspectieovereenkomst Advies Schoorsteen vegen

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan info@vankempen.biz.
Laatst bijgewerkt: 08 maart 2014

Rietdekkersbedrijf Richard van Kempen 06 5437 8897